Защо трябва да насърчаваме  проявите на креативност

Защо трябва да насърчаваме проявите на креативност

Сблъсквали ли сте се някога с проблем, който изглежда неразрешим? На мен ми се случва често.

Разглеждам казуса от всички възможни страни – решение няма. Опитвам се да го заобиколя, но то се изпречва отново и отново на пътя ми. Стигал съм и до момент, в който обмислям промяна на цялостната бизнес концепция или спиранена проект, само и само да не ми се налага да се сблъсквам отново с подобно затруднение.

Това което обикновено се случва в такава ситуация е на пръв поглед  доста странно. Дребна забележка подхвърлена от колега, коментар по време на среща или дори информация за решаване на коренно различен случай и бум - изведнъж положението се обръща на 180 градуса. Сега вече всичко е очевидно. Виждам проблема в нова светлина. Решението е кристално ясно и в повечето случаи, изключително просто.

Какво се е случило? За пореден път съм имал удоволствието и шанса да се сблъскам с креативен и иновативен начин на мислене. Мислене, което излиза извън стандартните рамки и дава различната гледна точка. Начин, по който до този момент не съм бил в състояние да видя казуса. Това естествено води и до пораждането на радикално различни идеи за решение. Картинката в началото на статията доста точно обрисува примера, който давам – докато търсим начин да бутаме кубът още по-силно, никога няма да се досетим за създаването на сфера.

Според мен креативността е една от основните ценности, която трябва съзнателно да се търси, развива и насърчава във всяка една компания. За да изясня позицията, си нека погледнем модерните методи и стратегии за управление на бизнеса. Прави впечатление, че по един или друг начин в основата им, като основна движеща сила е залегнал процесът на непрекъснато развитие и усъвършенстване.  Нека помислим сега кой е двигателят, тласкащ този процес напред.

От моя гледна точка това е процесът на решаване на проблеми.  Защо мисля така? Защото в основата на всяко едно откритие, всяка значителна стъпка в развитието на човечеството стои решаването на даден проблем.

- Животинската тяга не е достатъчна за придвижване на хора и товари – двигател с вътрешно горене.

- Хората умират от микроби и бактерии – антибиотик.

- Хората не могат да споделят достатъчно информация  – интернет.

- и т.н. и т.н.

Тоест, всяка една стъпка към  развитие и усъвършенстване е породена от осъзнат проблем и се явява негово ясно и логично решение.

Нека сега се върнем отново към примера, който дадох в началото на статията. Аз твърдо вярвам, че най-успешни в разрешаването на проблеми са хората с творческо и нестандартно мислене. Хората, които не се страхуват да търсят решенията извън равнината на всекидневната рутина и са в състояние да видят казуса от различна гледна точка. Именно те са тези, които тласкат компаниите напред, по пътя на непрекъснатото усъвършенстване.

Считам, че горепосоченото еднозначно доказва, че търсейки и насърчавайки креативното мислене в своята компания, вие правите възможно най-добрата инвестиция за бъдещото и развитие.

Защо трябва да насърчаваме проявите на креативност
47.9 KB (docx) Свали